Ρουσσοπούλι Λήμνου Λήμνος Roussopouli
Ρουσσοπούλι Λήμνου
Το Ρουσσοπούλι Λήμνου, είναι χωριό της Λήμνου. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Λήμνου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Το χωριό Ροθσσοπουλι Λήμνου, οφείλει το όνομά του στο βυζαντινό γαιοκτήμονα Ρωσόπουλο και αναφέρεται σε έγγραφο της μονής Μεγ. Λαύρας από το 1321. Τότε τα καλύβια του Ρωσοπούλου δόθηκαν στο πατριαρχείο κι αποτελούσαν εξαρχία του. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το όνομα του χωριού αναφέρεται σε διάφορα έγγραφα με τον αναγραμματισμό: Ορσωπούλ’ κι οι κάτοικοι Ορσοπλιανοί. Με το όνομα Ρωσσοπούλιον έγινε κοινότητα το 1918 και το 1940 μετονομάστηκε σε Ρουσσοπούλιον.
Ρουσσοπούλι Λήμνου Ιστορία
Ρουσσοπούλι Λήμνος, Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το χωριό ήταν αρχικά κτισμένο στα βορειοανατολικά του σημερινού, προς τη Χορταρόλιμνη, κοντά στη θάλασσα, αλλά οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν από το φόβο της πειρατείας και το μετέφεραν πίσω από το λόφο Κορακάς. Πράγματι, στους χάρτες τριών περιηγητών σημειώνεται στην ανατολική Λήμνο, βόρεια του ακρωτηρίου Βρόσκοπος, το λιμάνι Port de Mars (1554, o Γάλλος Thevet) ή Porto Marzo (1680-85, ένας Γερμανός) ή Porto Marze (1688, ο Ολλανδός Όλφερτ Ντάπερ). Ως τα χρόνια του μεσοπολέμου το Ρουσσοπούλι Λήμνου γνωρίζει ραγδαία εξέλιξη. Το 1928 είχε 618 κατοίκους και 191 σπίτια. Εκτός από την αγροτική παραγωγή, υπήρχε μια βιοτεχνία κεραμιδιών με ετήσια παραγωγή 100 χιλιάδων τεμαχίων και αναδείχθηκαν πετράδες, Το 1925, με δαπάνη των αδερφών Αντώνιου και Γεώργιου Διαμανταρίδη, κτίστηκε το σχολικό κτίριο με εντυπωσιακή λιθόγλυπτη διακόσμηση, έργο του Γιάννη Φωτιάδη. Επί πολλά έτη δίδαξαν στο χωριό ο Γεώργιος Βαλσαμίδης (1934-51) και η Αναστασία Σούτη (1934-52). Το 1928 ο Γεώργιος Διαμανταρίδης χρηματοδότησε την κατασκευή της βρύσης.
Λαογραφικό Μουσείο Ρουσσπούλι Λήμνος
Στο Ρουσσοπούλι Λήμνου σας περιμένει καθημερινά το Λαογραφικό Μουσείο ! Στο Ρουσσοπούλι βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούλιο του 2020. Είναι εγκατεστημένο εντός του παλαιού σχολείου στο βόρειο μέρος της κοινότητας. Λειτουργεί καθημερινά Η είσοδος είναι ελεύθερη
Κέντρο ενημέρωσης Ρουσσοπουλίου Λήμνος
Κέντρο ενημέρωσης Ρουσσοπουλίου Το Ρουσσοπούλι βρίσκεται σε μικρή απόσταση ανατολικά του Μούδρου. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου Κορακά και βρίσκεται σε μικρή απόσταση σε έναν από του σημαντικότερους υγροβιότοπους της Λήμνου, την Χορταρολίμνη. Το εντυπωσιακό κτίριο του παλιού σχολείου στο Ρουσσοπούλι, στεγάζει το Κέντρο Ενημέρωσης επισκεπτών για την γεω-ιστορία, τα γεω-μνημεία και τους γεωτόπους της Λήμνου καθώς και για το φυσικό περιβάλλον και την αγροτική παράδοση της περιοχής. Το κέντρο διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και παρέχει ψηφιακές εφαρμογές που αναφέρονται στα γεω-μνημεία και τους γεωτόπους. Ρουσσοπουλι Λήμνου
Απολιθωμενο δάσος της Λημνου
Ευρυματα από το απολιθμένο δάσος της Λήμνου
10 εκ.ετών.
Περιοχή Ρουσσοπούλι Μούδρος Λήμνου
Χορταρόλιμνη Ρουσσοπούλι Λήμνου
Η Χορταρόλιμνη Ρουσσοπούλι Λήμνου
Ζώνη Ειδικής Προστασίας SPA Αλυκή-Χορταρόλιμνη Λήμνου
Ζώνη Ειδικής Προστασίας SPA Αλυκή-Χορταρόλιμνη Λήμνου Ζώνη Ειδικής Προστασίας SPA Αλυκή-Χορταρόλιμνη Λήμνου Η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας SPA σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ λόγω της υψηλής ορνιθολογικής της αξίας. Επίσης φιλοξενεί είδη πανίδας που ωφελούνται από τη διεθνή συνεργασία για την προστασία και διαχείρισή τους, της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Το σύμπλεγμα των τριών υγροτόπων (Αλυκή, Χορταρολίμνη, Ασπρολίμνη) φιλοξενεί έναν αριθμό ειδών (135 είδη) από τα οποία άλλα αναπαράγονται εδώ (54), άλλα εμφανίζονται μόνον κατά την μετανάστευση (39), άλλα χρησιμοποιούν τους υγροτόπους και την εγγύς ευρύτερη περιοχή για διαχείμαση (28), ενώ κάποια κάνουν κάποιον από τους ανωτέρων συνδυασμούς.
Φλαμίνγκο
Τα Φλαμίνγκο της Λήμνου
Σύλλογος Ρουσσοπουλιανών στην Αθήνα
Από χρόνια έχει ιδρυθεί Σύλλογος Ρουσσοπουλιανών στην Αθήνα, που ενισχύει την τέλεση κοινωφελών έργων στο χωριό, με δραστήρια μέλη το δάσκαλο και λογοτέχνη Αλέξανδρο Βενετόπουλο και το Βασίλειο Γαμβρούδη, διευθυντή του Υπ. Εργασίας και συγγραφέα του ογκώδους τόμου «Το δίκαιο στις εργασιακές σχέσεις». Επίσης, υπάρχει το κληροδότημα Κώστα Σιδέρη που προικοδοτεί άπορα κορίτσια.
Ρουσσοπούλι Λήμνου Λήμνος