Αξιοθέατα της Λήμνου. Μύρινα Χωριά Φύση
Αξιοθέατα της Λήμνου που πρέπει να δεις. Μύρινα Χωριά
Αξιοθέατα της Λήμνου. Πολιόχνη, Ηφαιστία, Παναγία η Κακαβιώτισσα, Καβείρια, Ιερό των Καβείρων, παραλίες λήμνου, εκκλησίες, μουσεία, η σπηλιά του Φιλοκτήτη, η στήλη των καμινίων και οι λαξευτοί τάφοι. Μύρινα Χωριά. Αξιοπρόσεκτα, αξιοθαύμαστα
"Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων"
"Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων" (Λήμνος η πιο αγαπημένη απ' όλες τις στεριές) Όμηρος
Το ιερό των Καβείρων Λήμνος, αξιοθέατο της Λήμνου
Το αξιοθέατο της Λήμνου,το ιερό των Καβείρων προστατευόταν από την ξηρά από ένα μακρύ τείχος στην κορυφή του λόφου που το έκρυβε από τα βλέμματα των αμύητων. Τα κύρια κτίσματα του ιερού ήταν μεγάλες αίθουσες μυήσεως (τελεστήρια) μέσα στις οποίες φανερωνόταν στους μύστες τα "ιερά", τα λεγόμενα Καβείρια μυστήρια. Τα ερείπιά τους σώζονται σε δύο πλατώματα, στηριγμένα στη απότομη πλαγιά προς τη θάλασσα από αναλήμματα.
Καβείρια μυστήρια . Το Ιερό των Καβείρων
Το Ιερό των Καβείρων
Το ιερό των Καβείρων στο ακρωτήριο Χλόη της Λήμνου - απέναντι από το Καβείριο της Σαμοθράκης - υπήρξε γνωστό σε όλες τις ελληνόφωνες περιοχές μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα. Τελετουργίες γινόταν εδώ και κατά τη διάρκεια των πρώτων μεταχριστιανικών χρόνων. Απόκρημνη η ακτή, απρόσιτη για τους πολλούς, για εκείνους που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις μυστηριακές τελετές. Ο ψηλός περίβολος από τη μεριά της στεριάς περιόρισε ακόμα περισσότερο τον καθαγιασμένο χώρο. Τελεστήρια και Αίθουσες Μύησης οικοδομήθηκαν σε δυο άνδηρα. Αποθέτες δέχτηκαν τις πλούσιες προσφορές των πιστών. Κατά τη διάρκεια των εννέα ημερών που διαρκούσαν τα Καβείρια Μυστήρια έσβηναν όλες τις φωτιές στο νησί και έστελναν ένα πλοίο στη Δήλο, στο νησί του φωτοδότη θεού Απόλλωνα, για να φέρει το καινούργιο φως. Μέχρι που να επιστρέψει το πλοίο, η ζωή στο νησί ακολουθούσε μάλλον αφύσικους ρυθμούς: Δε γινόταν οι θυσίες προς τους θεούς, δε ζύμωναν ψωμί, δε μαγείρευαν φαγητό και η οικογένεια δεν καθόταν μαζεμένη στο τραπέζι. Επικαλούνταν τους χθόνιους και απορρήτους θεούς. Η άφιξη του πλοίου με το ιερό φως που συμβόλιζε την καινούργια, εξαγνισμένη ζωή ήταν μέρα γιορτής. Ιερείς και μύστες υποδεχόταν το πλοίο στην ακτή κάτω από το Καβείριο - εκεί όπου λέγεται πως βρίσκεται η σπηλιά του μυθικού ήρωα Φιλοκτήτη - ψάλλοντας επικλήσεις και δεήσεις για μια ζωή ανανεωμένη. Μοίραζαν το φως σε όλα τα σπίτια του νησιού και βεβαίως και στα εργαστήρια των μεταλλουργών.
Η σπηλιά του Φιλοκτήτη Λήμνος, αξιοθέατο Λήμνου
Αξιοθέατο της Λήμνου, Ένας από τους ήρωες που ταυτίζεται με την μυθολογική ιστορία της Λήμνου, είναι ο Φιλοκτήτης, η ζωή και τα πάθη του οποίου αποτέλεσαν θέμα πολλών αρχαίων τραγωδών.
Αξιοθέατα της Λήμνου Μύρινα Χωριά
Αξιοθέατα αξιοθαύμαστα μέρη της Λήμνου Λήμνος Μύρινα χωριά φύση
Η Πολιόχνη Λήμνου- Καμίνια Λήμνος, αξιοθέατο.
Η Πολιόχνη, αξιοθέατο της Λήμνου, είναι ένας αρχαιολογικός τόπος στην ανατολική ακτή της Λήμνου, κοντά στο χωριό Καμίνια, που χτίστηκε στη αυγή της νεολιθικής περιόδου για το Αιγαίο, την 4η ή 5η χιλιετία π.Χ. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τροία αλλά η Τροία θα χτιστεί χίλια χρόνια αργότερα, όταν πια η Πολιόχνη θα έχει εξελιχθεί σε έναν αστικό οικισμό με 1.500 κατοίκους με ορθογώνιες πέτρινες κατοικίες, προστατευτικό τείχος, πλατείες, πηγάδια, δρόμους, δημόσια κτίρια και πιθανώς Βουλευτήριο.
Ηφαιστία Λήμνου , αξιοθέατο
Ηφαιστία Λήμνος. Η Ηφαιστία, αξιοθέατο της Λήμνου, ήταν μία από τις δύο πόλεις-κράτη της αρχαίας Λήμνου και, σύμφωνα με τα ανασκαφικά και ιστορικά δεδομένα, η μεγάλη ακμή της διήρκεσε από τον 7ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Αποτελούσε την έδρα της αρχαιοελληνικής θρησκείας στο νησί. Προστάτης της πόλης ήταν ο θεός Ήφαιστος, στον οποίο οφείλει το όνομά της. Νομίσματα που βρέθηκαν εδώ και παριστάνουν έναν αναμμένο δαυλό στη μία τους όψη, αποδεικνύουν ότι τελούνταν γιορτές προς τιμή του θεού Ηφαίστου, τα λεγόμενα "Ηφαίστεια".
Παναγία η Κακαβιώτισσα της Λήμνου-Λήμνος
Παναγία η Κακαβιώτισσα της Λήμνου-Λήμνος Πρόκειται για τη μοναδική παγκοσμίως άσκεπη εκκλησία, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά. Η διαδρομή συνιστά μια ευχάριστη βόλτα, που σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Ξωκλήσι περίπου 4 χλμ. από τη Μύρινα. Κατάλοιπο ενός από τα πολλά μετόχια του νησιού, είναι γνωστό από το 1305, όταν περιήλθε στην ιδιοκτησία της Μονής Μεγίστης Λαύρας. Τότε είχαν εγκατασταθεί στο εξωκκλήσι μοναχοί από τον Άγ. Ευστράτιο, που ανήκαν στη μονή, για να προστατευθούν από επιδρομές των Τούρκων. Εντυπωσιακή είναι η θέση του σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, θέση που πιθανότατα φιλοξένησε παλαιοχριστιανικό ναό και ερημίτες στη βυζαντινή περίοδο
Άλλα αξιοθέατα της Λήμνου Μύρινα Χωριά
Άλλα αξιοθέατα, αξιοπρόσεκτα και αξιοθαύμαστα μερη της Λήμνου στη Μύρινα και στα χωριά
Λήμνος, η ήρεμη δύναμη του Αιγαίου
Η Λήμνος δεν είναι το δημοφιλές ελληνικό νησί που θα δεις να φιγουράρει παντού. Είναι όμως η ήρεμη δύναμη του Αιγαίου που θα σε συναρπάσει με τις εναλλαγές του τοπίου και τη φιλοξενία των κατοίκων.